enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Yolcu Uçağı, Pfizer/BioNTech Aşısı İçin Devasa Bir Dondurucuya Dönüştürüldü

Yolcu Uçağı, Pfizer/BioNTech Aşısı İçin Devasa Bir Dondurucuya Dönüştürüldü
RESİM AÇIKLAMASI - creditwesthaberiçireklam -
19.01.2021
27
A+
A-

Dünyadaki pek çok ülke BioNTech/Pfizer aşısının yavaş bir şekilde dağıtılmasıyla mücadele ederken, İtalyan bir hava taşıtı üreticisi, aşılamadaki gecikmeleri önlemek için P2012 TravelCare adlı bir uçak tasarladı. Bu kapsamda küçük bir yolcu uçağındaki koltuklar kaldırıp yerine uçuş sırasında sıcaklıkları -86 derece sabitleyen devasa bir dondurucu yerleştirdi. Ayrıca tek seferde 115 bin doz taşıma kapasitesine sahip olan uçağın, süreyi kısaltmasının yanı sıra dağıtım maliyetlerini de önemli ölçüde düşürdüğü ifade edildi.

20’Yİ AŞKIN ÜLKE TARAFINDAN KULLANILIYOR
Türk profesör Uğur Şahin’in kurucusu olduğu Alman BioNTech ve ABD’li Pfizer tarafından geliştirilen corona virüs aşısı ABD, Kanada, İsrail, Almanya, İngiltere’nin de dahil olduğu 20’yi aşkın ülkede kullanılıyor. Ancak yüzde 95 etkili olan mRNA aşısının eksi 70 derecede taşınması, dağıtımının gecikmesine neden oluyor. Ek olarak, birçok ülkenin ücra bölgelerinde, ticari veya kargo uçaklarının güvenli bir şekilde inemeyeceği, topraktan yapılmış pistlere sahip küçük havaalanları bulunuyor.

Ancak İtalyan hava taşıtı üreticisi Tecnam, derin dondurucu üreticisi DESMON ile birlikte çalışarak, Pfizer/BioNTech aşılarının güvenli ve hızlı bir şekilde taşıyabilecek bir uçak tasarladı.

Yolcu uçağı, Pfizer/BioNTech aşısını taşımak için devasa bir dondurucuya dönüştürüldü - 3
TEK SEFERDE 115 BİN DOZ AŞI TAŞIYOR
P2012 TravelCare adı verilen uçakta, yolcu koltukları kaldırıldı ve yerine -86 santigrat dereceye kadar soğutma yapabilen devasa bir buzdolabı yerleştirildi. Tek seferde 115 bin doz aşı kapasitesine sahip uçağın sistem kapandığında aşıları 12 saate kadar bu sıcaklıkta koruduğu belirtildi.

Yolcu uçağı, Pfizer/BioNTech aşısını taşımak için devasa bir dondurucuya dönüştürüldü - 4
MALİYET 100 LİRADAN 37 KURUŞA DÜŞÜYOR
Tecnam, ayrıca aşı dozlarının hava yoluyla taşınmasının dağıtım süresini kısaltmasının yanı sıra, maliyetleri de düşürdüğünü açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, aşıların soğutucu nakliye kamyonlarında taşınmasının maliyetinin doz başına 13,50 dolara (yaklaşık 100 Türk lirası) kadar çıktığı, ancak, uçakla taşımanın doz başına maliyetinin sadece 0,005 dolar yaklaşık (0,037 Türk lirası) olduğu ifade edildi.

Yolcu uçağı, Pfizer/BioNTech aşısını taşımak için devasa bir dondurucuya dönüştürüldü - 5
“KISA BİR SÜRE İÇİNDE KULLANILMASI BEKLENİYOR”
Tecnam’ın Genel Müdürü Giovanni Pascale Langer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “’İlk aşı onayları duyurulduğunda, uzak bölgelerdeki toplulukların yardım alırken gecikmeler yaşayacağını fark ettik. Yalnızca Avrupa havalimanlarının yüzde 67’si, 5 bin feetten daha kısa pistlere sahip ve bu da onları büyük uçaklar için erişilemez hale getiriyor. Hızlı hareket etmeye karar verdik. P2012 Travelcare’i oluşturdu. Adil ve verimli aşı dağıtımını kolaylaştırmak için tasarlanan uçak, Covidsiz bir dünya için verilen mücadeleye katkımızdır” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Langer, “P2012’nin her türlü hava koşulunda seyahat edebilme sertifikasına sahip olmasının onun hem uluslararası havaalanları, hem de uzak yerlerindeki küçük havalimanları ı arasında uçabilmesine olanak tanıyor. Ayrıca platform bir saatten daha kısa sürede yeniden yapılandırılabildiği için aşı taşımayı büyük ölçüde kolaylaştıracak” dedi. Diğer taraftan, uçağın kısa bir süre içinde aşılarla birlikte havalanması bekleniyor.

türkbankasıtelsimhaberiçireklam
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.