enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

SON DAKİKA…SUUDİ ARABİSTAN’DAN BİR SKANDAL TÜRKİYE HAMLESİ DAHA

SON DAKİKA…SUUDİ ARABİSTAN’DAN BİR SKANDAL TÜRKİYE HAMLESİ DAHA
RESİM AÇIKLAMASI - creditwesthaberiçireklam -
15.10.2020
48
A+
A-

Suudi Arabistan son dönemde Türk mallarına boykot uyguluyor. İki ülke arasındaki ilişkiler son zamanlarda dış politikadaki görüş ayrılıkları ve İstanbul’da katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı sebebiyle gergin durumda.

Suudi yetkililerden açık açık Türk mallarına boykot çağrısı yapılırken henüz Türkiye’den resmi bir açıklama gelmedi.

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan cumartesi günü Twitter’dan yaptığı açıklamada “Türk hükümetinin, hükümetimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle Türkiye’ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur” dedi.

KONUT SATIŞLARINA İLGİ AZALDI

İki ülke arasında yaşanan gerginlik Suudilerin Türkiye’deki konutlara olan ilgisini de azaltmış durumda. Son altı yıl incelendiğinde Suudiler’in Türkiye’den aldıkları konut sayısında ciddi bir düşüş göze çarpıyor. 2019 yılının tamamında Türkiye’den toplam 2.208 konut alan Suudiler, bu yılın ilk 8 ayında sadece 435 konut aldı.

Buna göre 2015 yılında Türkiye’den aldıkları toplam 2 bin 704 konut ile Iraklıların ardından ikinci sırada gelen Suudiler, 2016 yılında da 1.886 konut alarak yine Iraklıların ardından ikinci sırada yer aldı.

2017 yılında aldıkları toplam 3.345 konut ile sıralamada yerleri değişmeyen Suudiler, 2018 yılına geldiğimizde aldıkları toplam 2.718 konut ile Irak ve İran’ın ardından üçüncü sıraya gerilediler.

2019 yılında ise toplam 2.208 konut alan Suudiler sıralamada Rusya’nın da gerisine düşerek 4. sıraya indi.

250 BİN DOLARLIK EV ALAN TÜRK VATANDAŞI OLUYOR
2018 yılının Eylül ayı sonunda yapılan düzenleme ile Türk vatandaşlığı kazanımında 2 milyon dolarlık sabit sermaye yatırımı şartı 500 bin dolara, taşınmaz alımındaki 1 milyon dolarlık sınır ise 250 bin dolara düşürülmüştü. Yatırımını veya bankalardaki mevduatını 3 yıl boyunca çekmeyen ya da satın aldığı gayrimenkulü 3 yıl boyunca satmamayı taahhüt eden yatırımcılara, ömür boyu Türk vatandaşı olma hakkı veriliyor.

2020 yılının ilk 8 ayında ise Suudilere yapılan konut satışları, diğer yıllara göre çok düşük kaldı. İlk 8 ayda Türkiye’den 435 konut alan Suudiler, sıralamada ise 15. sırada bulunuyor.

Bugün açıklanan eylül ayı verisinde de ilk 20 ülke arasında yer almayan Suudiler, diğer ülkeler kategorisinde bulunuyor. 2020’nin ilk 8 ayında Suudilere en fazla konut satışı 110 adet ile ocak ayında gerçekleşti.

TÜRK MÜTEAHHİTLERE İŞ VERMİYORLAR

Türk mallarını boykot kararı alan Suudi Arabistan, Türk müteahhitlere de boykot uyguluyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Suudiler’in Türk mallarına olduğu gibi Türk müteahhitlerine de ciddi zorluk çıkarmaya başladığını, 2018’de yaklaşık 3 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldıkları bu ülkede 2019’da 560 milyon dolara, bu yılsa 8 ayda 21 milyon dolara düştüklerini belirtti. Yenigün, 21 milyon dolarlık işin de muhtemelen eski projelerin ek işleri ya da Suudi ortaklı firmaların işleri olduğunu aktarmıştı.

TAHSİLATLARDA SORUN VAR

Birleşik Arap Emirlikleri’nde de (BAE) aynı sürecin işlediğini belirten Yenigün, 2017’de 1,7 milyar dolara kadar yükselen bu ülkede müteahhitlik işi alımlarının, 2020’nin ilk 8 ayında sıfır olduğunu belirtmişti.

Son aylarda Suudi Arabistan’da eskiden alınıp inşaatı devam eden işlerin tahsilatları konusunda da sorun yaşamaya başladıklarını belirten Yenigün, Körfez’deki diğer ülkelerde şimdilik sorun yaşamadıklarını söylemişti.

türkbankasıtelsimhaberiçireklam
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.