“Kurallara uymak bireylerin yükümlülüğü”… Covid-19 Koordinasyon Konseyi Başkanı Dr. Sibel Siber, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen hijyen, maske ve sosyal mesafe gibi kurallara uymanın hem kurumların, hem de bireylerin yükümlülüğü olduğunu belirtti. Kurallara uyulmaz ve belirlenen önlemler alınmazsa risk yaratılmış olacağına dikkat çeken Siber, “Herhangi bir olumsuzlukta tekrardan kapanabiliriz” uyarısında bulundu.
Dünyayı saran Koronavirüs salgınının ülkemizde de görülmesiyle, hayat 2 aya yakın süre durdu. 4 Mayıs’ta bazı iş yerlerinin yeniden hizmete girmesi, yasakların kısmen kaldırılması normalleşme sürecini başlattı. İş yerlerinin ve bireylerin bu süreçte uygulamak zorunda olduğu bazı kuralları önemsememesi ise, başka riskleri ortaya çıkardı. Sosyal mesafe kuralı ile sokağa çıkan herkesin maske takma zorunluluğu olmasına rağmen, ne yazık ki bazı yerlerde bu ikazlara uyulmadığı görüldü.
KIBRIS’a konuşan Başbakanlık Covid-19 Koordinasyon Konseyi Başkanı Dr. Sibel Siber, “Kurallara uyulmazsa tekrar kapanma riski var” uyarısında bulundu. Siber, 2’nci evre denilen normalleşme sürecindeki kurallara uymaz ve belirlenen önlemleri almazsak risk yaratmış olacağımızı ve herhangi bir olumsuzlukta tekrardan kapanabileceğimizi dile getirdi. Önceki gün deniz yolu ile ülkemize gelen asker ve diğer kişilerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Siber, bu gibi olaylarda şeffaflığın önemine değindi. Siber, küçük bir ada olduğumuza, dış dünya ile bağlantımızın sadece deniz ve hava yolu ile yapıldığına dikkat çekerek, bunun avantaj olduğunu, avantajımızı dezavantaja çevirmemeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Siber, uzun süredir yapılan testlerde pozitif bir vakanın saptanmamasının güven verici olduğunu belirterek yine de salgının yaratabileceği ağır tabloların yaşanmamasını için önlemlerin alınması ve risk yaratılmaması gerektiğini söyledi. “Herkes kendi kendini denetlemeli”
Başbakanlık Covid-19 Koordinasyon Konseyi Başkanı Sibel Siber, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen hijyen, maske ve sosyal mesafe gibi kurallara uymanın hem kurumların, hem de bireylerin yükümlülüğü olduğunu söyleyerek, salgın kurallarına uymamanın, herhangi bir kurala uymamaktan daha fazlasını kaybettireceğini belirtti. Siber, salgın sürecinde toplumun maddi ve manevi çok büyük fedakarlıklar yaptığını hatırlatarak, halkın 1’inci evreyi laiki ile yerine getirdiğini vurguladı.
İlk başlarda denetim noktasında çok başarılı olmadığımızı dile getiren Siber, herkesin kendi kendini denetlemesi ve önlemlerini alması gerektiğini kaydetti. Siber, önlemleri “Elmas” kuralları olarak tanımlayarak, “ ‘El’ el hijyenini, ‘M’ harfi mesafeyi ve ‘Mas’ hecesi de maskeyi temsil ediyor” dedi. Siber, bu iki haftanın çok önemli bir süreç olduğuna dikkat çekerek, vatandaşları kurallara uymaları ve önlemlerini almaları konusunda uyardı. “Avantajı, dezavantaja çevirmeyelim” Mağusa Limanı’ndan ülkemize giriş yapan asker, kamu görevlileri ve kombaycılar konusuna da değinen Siber, bu konuda şeffaflığın önemine işaret etti. Siber, topluma ülkeye getirilen kişilerle ve alınan tedbirlerle ilgili bilgi verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Böyle yapılsaydı toplumda önlemlerin alındığını bilerek daha rahat olurdu” dedi.
Siber, küçük bir ada olduğumuza, dış dünya ile bağlantımızın sadece deniz ve hava yolu ile yapıldığına dikkat çekerek, bunun avantaj olduğunu, avantajımızı dezavantaja çevirmemeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Siber, tedavi nedeni ile Türkiye’de bulunan vatandaşlarımız olduğunu ve bu vatandaşlar arasında kendisini de arayanların olduğunu kaydederek, bu vatandaşların adaya getirme prosedürünün aciliyet durumuna bakılarak yapılması gerektiğini söyledi. “Türkiye’de tedavi amaçlı bulunup adaya getirilmesi acil olan hastalar için bulaş riskini yok edecek önlemler alındıktan sonra geri getirilmelidir” diyen Siber, hükümetin ulaşımın kapalı olduğu bir dönemde toplumsa bilgi vermeden adaya birilerini getirmesinin daha büyük sıkıntılar yaratabileceğini kaydetti.
“Test sayısı çok olumlu”
Siber, 2’nci evreye geçerken hazırlığın şart olduğunu belirterek, Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin hazırlıklar ve cihazlar konusunda güvence verdiğini söyledi. Siber, hastanede solunum cihazı ve yatak kapasitesi gibi 2. evre şartlarının yeterli miktarda olduğunu kaydetti. Daha önce toplum sağlığı için yapılan test sayısı konusunda eleştiride bulunduğunu hatırlatan Siber, bir süredir yapılan testlerin sayısının memnuniyet verdiğini, bu sayının olumlu olduğunu kaydetti. Siber, bugüne kadar yapılan hızlı testlerde pozitif çıkanların ülkenin bağışıklığını gösterdiğini belirterek, belediyelere yapılan testlerde 10, önceki gün yapılan testlerde ise 21 kişinin hızlı testlerinin pozitif çıktığını bunun anlamının bu kişilerin bağışıklık kazanması olduğunu vurguladı.
Siber, “Eliza” testinin bağışıklığın saptanması konusunda en iyi yöntemlerden biri olduğuna dikkat çekerek, 1 günde 300 kişiye bu testin yapılabileceğini ve söz konusu testin kandaki antikorları belirlediğini söyledi. Eliza Testi’ni ülkeye getirmek konusunda çalışmalar olduğun altını çizen Siber, bu testlerin henüz ne kadar bağışık olduğunu bilmediğimiz ülkemizle ilgili bilgi oluşturmamızı sağlayabileceğini vurguladı. Siber, uzun süredir yapılan testlerde pozitif bir vakanın saptanmamasının güven verici olduğuna dikkat çekerek, yine de salgının yaratabileceği ağır tabloların yaşanmamasını için önlemlerin alınması ve risk yaratmamanın önemli olduğunu söyledi.