enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,2437
EURO
28,8279
ALTIN
1.667,03
BIST
8.242,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C

Kiralık binlerce ev boş kaldı

Kiralık binlerce ev boş kaldı
RESİM AÇIKLAMASI - creditwesthaberiçireklam -
17.05.2020
27
A+
A-

ÖNERİ SUNDULAR…

Koronavirüs salgını yüzünden binlerce öğrenci ve işçi ülkesine geri dönerken, kiralarında tuttukları evler de boş kaldı. Emlakçılar Birliği, bu süreci en hafif şekilde atmak için Başbakan’la temasa geçti ve borçların bir yıla kadar ertelenmesi ve isteyene 60 aya kadar vade uygulanıp, TL’ye yüzde 12, dövize ise yüzde 5 faiz uygulanması önerisi sundu.

“ÜLKEYE YERLEŞENLER OLACAK”…

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, sektörün şu an için zor günlerden geçtiğini ancak gelecek için de umutsuz olmadığını belirtti. Sungur, ülkenin sağlıktaki başarısının birçok yabancıyı ve salgın döneminde İngiltere’de ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören Kıbrıslı Türkleri ülkeye taşıyacağını düşündüğünü söyledi.

Ülkede her ne kadar Koronavirüs vakaları bitme noktasına gelip normalleşme sürecine girilse de, emlak sektörünün aldığı derin yara, uzun süre iyileşmeyeceğe benziyor. Koronavirüs yüzünden kiralık binlerce ev, öğrenci ve işçilerin ülkelerine dönmesi nedeniyle boş kaldı. Ayrıca virüsten dolayı ortaya çıkan ekonomik kriz nedeniyle de kiracıların ciddi bir oranı kirasını ödeyemedi. Bu durum ise sektörü ekonomik açından çok sarstı. Konuyla ilgili KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, Başbakanla bir görüşme yaptıklarını ve çözüm önerisi sunduklarını anlattı. Sungur, borçların bir yıla kadar ötelenmesi ve isteyene 60 aya kadar vade yapılıp, TL’ye yüzde 12, dövize ise yüzde 5 faiz uygulanması yönünde öneri yaptıklarını belirtti.

“Ciddi oranda işçi ve öğrenci ülkesine döndü”

Sungur, Koronavirüs vakalarının ülkede görülmesinin ardından binlerce öğrenci ve işçinin ülkesine döndüğünü ve kirasında tuttuğu evi de boşalttığını ifade etti. Bunun emlak sektörünü ciddi oranda etkilediğinden söz eden Sungur, şöyle konuştu: “Ülkede otellerde çalışan işçiler vardı. Bunların yaklaşık 10 bin TL civarında gelirleri vardı. Burada ev kiralayıp kalıyorlardı. Şimdi ise 800 TL gelirleri var. Aynı şekilde öğrenciler de bizim kiracılarımızdı. Ancak bu salgın döneminde birçoğu ülkesine döndü ve evleri boşalttılar. Bunların geri dönüp dönmeyeceğini de bilmiyoruz. Kiralarını ödeyemeyecek durumda olanlar da var. Durum aslında sadece emlak sektörünü değil, birçok sektörü de etkiledi. Şu anda toplu taşımacılık yok. Köylerden bile insanlar gelip alışveriş yapamıyor.” “Devletin alabileceği tedbirler var” Hasan Sungur, iş dünyasının bu zor günleri atlatabilmesi için başbakanla bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, borçların bir yıl ötelenmesi ve isteyene 60 aya kadar vade uygulanıp, TL’ye yüzde 12, dövize ise yüzde 5 faiz uygulanması önerisinde bulunduklarını bildirdi. İşverenin bu düzenlemeyi istediğinden söz eden Sungur, bankaları da zora sokmamak gerektiğini ifade etti. Sungur, bankaların ülke ekonomisinde önemli bir rolü olduğunun altını çizerek, “Bankalarla yapılacak bu görüşmenin ardından alınacak karar, iş insanlarını bu süre zarfında ayakta tutacaktır. Böylece işsizlik de olmayacaktır” dedi

. “Belli bir süre sonra piyasa canlanabilir”

Sungur, her ne kadar şu an zor günlerden geçilse de bir süre sonra emlak piyasasının canlanabileceğini belirtti ve İngiltere’de yaşayan yüzlerce Kıbrıslı Türk’ün orada ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördükten sonra ülkesine dönmek istediğini kaydetti. Ayrıca sağlık personelinin yoğun çabası nedeniyle iyi olan sağlık sisteminin de ülkeye birçok yabancının gelmesine kapı açacağına inandığını anlatan Hasan Sungur, “Sağlık sistemi iyi olduğu için birçok yabancı ülkemize taşınmak isteyebilir. Ayrıca aileler, çocuklarını eğitim için gönderirken de bunları göz önünde bulunduracaktır. Bu nedenle ben umutsuz değilim” şeklinde konuştu.

“Olumlu yanları da oldu”

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, ayrıca yaşanan bu sürecin olumlu yanları da olduğunu ifade etti ve birçok kişinin ailesiyle zaman geçirme şansı bulunduğunu, doğada oksijen dengesi kurulduğunu ve küresel ısınmanın kontrol altına alındığını ifade etti.

türkbankasıtelsimhaberiçireklam
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.