Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı sona erdi. Grup arası mutabakatla gündem tamamlanmadan kapatılan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısında, 62. maddeye göre yapılan konuşmaların ardından komiteye geri çekilen Birleştirilmiş Barış Harekatı’ndan Önce Yabancılardan Sözleşme ile Satın Alınan Taşınmaz Malların Kaydını Düzenleyen (Değişiklik) Yasa Önerisi ile Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasa Tasarısı daha sonraki birleşimde ele alınacak.
ATAOĞLU
Yasa önerisi hakkında konuşan DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, şahadete güvenerek tapu kayıtlarının düzenlenmesi konusunda bir aksaklık olduğunu düşündüklerini dile getirerek, şahadetin neye göre değerlendirilerek tapu verileceğini sordu ve sıkıntı olabileceğini kaydetti. Duyuru konusunda, bunun yurt içi ve dışında yayımlanan bir gazetede ile olması gerektiğini söylediklerini, varsa gerçek hak sahibi ve mirasçılarının da hak sahibi olması gerektiğini dile getirdiklerini söyleyen Ataoğlu, birkaç kişiye hizmet edecek bir yasa gibi algılandığını, konun bir daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.
ARIKLI
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da, yasaya göre fotokopilerle, geçmişte uygulanan şahadetle KKTC’de yüzlerce dönüm malın adeta ulufe gibi dağıtılacağını söyledi. Herhangi bir sebeple evraklarını kaybeden kişinin, şahadetle iddia edilen malın, iddia edilen kişiye verileceğini ifade eden Arıklı, “burada bir yalancı buldunuz mu, bir mal için açılmış olan bir davayı mahkemede görebileceksiniz” dedi. Bu konuda örnekler veren Arıklı, yasayla fotokopilerle mahkemeye başvurulabileceğini, herhangi bir sahipsiz mülk üzerinde hak talep edilebileceğini belirtti. Tapu kayıtlarının hiçbir yerden kaybolmadığını söyleyen Arıklı, bu konuda yaşanabilecek sıkıntılara örnekler verdi. 159. maddeye dikkat çeken Erhan Arıklı, KKTC mülkiyetine geçen mallar konusunda Anayasa’nın çiğnendiğini ileri sürdü. Arıklı, ilgili maddeyi Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini vurguladı. Arıklı, hak talep eden Mağusa’da 201, Girne‘de 77 kişi olduğunu, bunların kim olduğunun açıklanması gerektiğini, bunların arasında yabancı şirketler olup olmadığını öğrenmek istediklerini vurguladı. Arıklı, 278 davanın kimler tarafından açıldığını ve avukatlarının kimler olduğunu öğreneceklerini, YDP’nin yasanın arkasını bırakmayacağını ve meclisi bu konuda bilgilendireceğini vurguladı.
ÖZYİĞİT
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, konun gündeme gelmesi ile kayınpederi le ilgili bir durumu aktardığını anımsatarak, konun gündeme gelmesi ile bir takım spekülayonlar olduğunu, şirketler konusunun akıllarda soru işaretleri bıraktığını kaydetti. Günümüz şartlarında, teknoloji bu kadar gelişmişken belgenin gerçek olup olmadığı konusunda soru işaretleri oluştuğunu, şahadet konusunda da sıkıntılar yaşanabileceğini, bu konuda çeşitli mağduriyetler yaşanabileceğini ifade eden Özyiğit, Başsavcılığın komiteye yolladığı bir yazı ve önerisi olduğunu belirtti. İlgili yazıyı okuyan Özyiğit, kapılar açıldıktan sonra esas mal sahiplerin Güney’deki mahkemelerden sorgulanabileceğine dikkat çekti. Tasarıda, yapılması gereken bir takım düzenlemeler daha olduğunu, ileride süistimale yol açılabilecek maddeler bulunduğunu düşündüklerini söyleyen Özyiğit, tasarıya bu şekliyle oylarının hayır olacağını vurguladı.
ŞAHİNER
CTP Milletvekili Salah Şahiner de, tasarı konusunda siyasal etikten yoksun bir yol çizildiğini savundu. Yasanın komiteye geri çekildiği zaman muhalefet milletvekilleri ile bir toplantı gerçekleştirildiğini ifade ederek, süreci anlatan Şahiner, tasarı hakkında başsavcılık görüşünden sonraki komite toplantısına tasarıyı kabul etmeyen milletvekillerinin davet edilmediğini söyleyerek, durumu eleştirdi. Tebliğ yönteminden doğabilecek sıkıntılar konusuna değinen Şahiner, tasarının ilgili maddesini okuyarak, gaziantep escort başsavcılığın tavsiyesinin yasanın içine konmadığını, tasarısının yasallaşması halinde başsavcılığın tavsiyesine uyulmadan yapılacağını kaydetti. Şahiner, tasarının komiteye geri çekilerek, başsavcılık görüşünün eklenerek yeniden düzenlenmesini talep etti, aksi halde yaşanabilecek ciddi sıkıntılar olabileceğine dikkat çekti.
ANGOLEMLİ
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, geçmişte geçen bir yasaya dikkat çekerek, kuzeyde terk edilmiş malların, devlet tarafından kiralandığını anımsattı. Daha sonra çıkarılan bir yasayla Güneyde mal bırakmayan yüzlerce binlerce insanın kuzeyde mal sahibi olduğuna işaret eden Angolemli, o dönem bir çok sıkıntı yaşandığını, bu yasadan da yaşanabilecek sıkıntılar konusunda örnekler verdi. Annan planına atıfta bulunan Angolemli, planda bile eşdeğer sahiplerinin düşünüldüğünü, bu eşdeğer sahiplerinin sorununun çözülmesi gerekirken, önlerine başka bir yasa geldiğini kaydetti. Meclisin yapması gerekenin, eşdeğer sahiplerinin mallarının geri verilmesi olduğuna dikkat çeken Angolemli, bütün bunların eşdeğer olayı ile birlikte ele alınması gerektiğini söyledi. Anayasanın göz göre göre çiğnendiğini ileri süren Angolemli, “Durum böyleyken, ben bu yasaya da aynı gözle bakarım” dedi.
HASİPOĞLU
UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ise, yasa dışında herkesin her konuda konuştuğuna işaret ederek, bu yasanın eşdeğerle ilgili yasa olmadığını vurguladı. Bu yasanın koçanını alamayan Kıbrıslı Türklere verilen bir hak olduğuna işaret eden Hasipoğlu, muhalefet milletvekillerinin vatandaşlarını yalancılıkla suçlamasını anlayamadığını kaydetti. Kıbrıslı Türklerin, maruz kaldıkları durumdan ötürü tapusu olmadığı, alamadığı için bu yasanın düzenlendiğini ifade eden Hasipoğlu, bu yasayla bir Yahudi şirketi veya başka birinin hak arama durumuna giremeyeceğini, sadece KKTC vatandaşları için hazırlandığını belirtti. 1974’ten önce nasıl satın aldığını da ispat etmek yükümlüğü ve parasının nasıl ödendiğinin ispat edilmesi gerektiğini anlatan Hasipoğlu, 159. Madde hakkında Anayasal bir sıkıntı olduğunu düşünmediğini belirtti. Hasipoğlu, gruplar arası mutabakatla önerilerin dikkate alınarak haftaya tekrar Meclis gündeminde getirileceğini kaydetti. ÖZYİĞİT TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit yeniden söz alarak, kendilerinin vatandaşı yalancılıkla itham etmediklerini, şahadetle veya fotokopiyle olması halinde suiistimale açık olabileceğini söylediklerini belirtti. Konuşmaların ardından bugünkü toplantısı kapatılan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bir sonraki birleşimini 11 Haziran Perşembe günü saat 10.00’da gerçekleştirecek.