enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Dünya Turizmi Aşıya Endekslendi

Dünya Turizmi Aşıya Endekslendi
RESİM AÇIKLAMASI - creditwesthaberiçireklam -
09.04.2021
32
A+
A-

Turizm sektörün değişik kesimleri ve kamuoyu, hükümetlere peş peşe çağrılar yaparken, seyahat kısıtlamalarının kaldırılması adeta aşıya endekslendi

Dünya ekonomisinin en önemli sektörlerinden turizminde seyahat kısıtlamalarının kaldırılması adeta aşıya endekslendi.

Pandemi nedeniyle seyahatlere getirilen kısıtlamaların kaldırılması için turizm sektörünün değişik kesimleri ve kamuoyundan hükümetlere peş peşe çağrılar yapılıyor.

Başta Türkiye’nin turizmde kaynak pazarları olan Almanya ve İngiltere olmak üzere hükümetler bir yandan gelen baskı ve taleplere yanıt vermeye çalışırken bir yandan da yeni varyantlarıyla salgını önleme çabaları kapsamında seyahatlerin serbest bırakılmasını aşı temelinde ele alıyor.

Seyahat kısıtlamalarının kaldırılması adeta aşıya endekslenmesi ise çok ciddi anlaşmazlıkların ortaya çıkmasına neden oldu. Bu konuda her ülke farklı düşünüyor, AB içinde dahi görüş birliği yok.

HER GEÇEN GÜN KARMAŞA ARTIYOR

Avrupa’da seyahatlerin serbest bırakılması aşı temelinde değerlendiriliyor. Aşı konusu ise adı ve tanımından başlayarak uygulaması halinde çıkacak hukuki sorun ve toplumda neden olacağı sonuçları ile her geçen gün biraz daha karışıyor.

Aşı konusu; “aşı sertifikası”, “aşı pasaportu”, “dijital seyahat kartı” gibi adlarla ifade edilen aşı ile ilgili çalışmalar Avrupa Komisyonu tarafından “Dijital Yeşil Geçiş Kartı” adıyla yürütülüyor.

“Pasaport, sertifika, dijital yeşil geçiş kart gibi uygulamaların turizmi ve iş seyahatlerini canlandıracağı düşünülse de bunun hem hukuki hem de güvenlik boyutu var. Aşı pasaportuna dâhil olmayan ülkelerin resmi olarak seyahate açılamayacak olması, bu ülkelerin riskli ve seyahat uyarısı yapılan sınıfında kalacak olması önemli bir sorun olarak görülüyor.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞİR

Aşı pasaportunun ayrıca fırsat eşitsizliğini derinleştireceği, bunun da hem hukuki hem de toplumsal sorunlara neden olacağı belirtiliyor.

Dünya genelinden istatistikler sunan Our World in Data web sitesine göre şu ana kadar 138 ülkede yaklaşık 565 milyon doz aşı yapıldı. Bu 7,8 milyarlık dünya nüfusunun yalnızca yüzde 7,2’sini oluşturuyor.

Eğer aşılama aynı hızda ilerlerse, dünya genelinde herkesin aşı olması üç yıldan fazla sürebilir.

Yapılan çalışmalarda seyahatlerin serbest bırakılmasının aşıya endekslenmesinin doğru olmadığı belirtiliyor.

AŞI-TURİZM İLİŞKİSİNDE KİM NE DİYOR?

Aşı pasaportunu turizm ülkeleri İspanya, Yunanistan ve Portekiz desteklerken, insan haklarının daha derin anlamlar kazandığı Belçika, Almanya, İsveç ve Danimarka ayrımcılığa neden olacağı için karşı çıkıyor. Diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlar da farklı değerlendirmeler yapıyor:

UNWTO: Aşı uygulamasının hızı ve dağıtımının beklenenden daha yavaş olması turizmin yeniden başlamasını daha da geciktiriyor.

AB: AB üye ülke yurttaşlarının AB bloğu ülkeleri içerisinde seyahatini mümkün kılacak “Dijital yeşil sertifika” olarak adlandırılan aşı pasaportunu zorunlu kılacak.

Almanya: Almanya 2. doz aşısını yaptıran ve Aşı Pasaportu’na işletenlere, aşıdan 15 gün geçtikten sonra seyahat özgürlüğü getiriyor. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, aşılanmış kişilerin yurtdışına seyahate çıkabileceğini söyledi. Almanya’da şu anda yaklaşık 4.5 milyon kişi, ikinci doz aşısını almış durumda. Hükümet “Aşı olana seyahat serbest” derken kamuoyunda “Aşılananlar nüfusun yüzde 10’u, geri kalan ne olacak” diye soruluyor.

İngiltere: Başbakan Boris Johnson COVID pasaportu uygulamasında etik ve pratik sorular olduğunu, uygulamanın toplumu böleceği ve ayrımcılığa yol açacağı endişelerini dile getirdi.

Fransa: Hükümet “Bu, ayrımcılık olur. Hukuki sorunlar yaratır” diyor.

ABD: Yönetim aşı pasaportuna karşı. Her eyalette durum farklı. Örneğin Teksas valisi Greg Abbott aşı pasaportunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Rusya, “Aşı turizmi yasal değil”: Rusya’ya aşı turları düzenlendiği haberleri üzerine açıklama yapan Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Mikhail Muraşko, aşı turizminin yasal olmadığını, böyle bir uygulama da bulunmadığını söyledi. Muraşko, “Rusya’da iç ihtiyacımız için ayrılan aşılar kendi vatandaşlarımız içindir. Ülkemize turist olarak gelecek kişilere yapılması mümkün değil ve yasadışı bir uğraş sayılır” dedi.

 

türkbankasıtelsimhaberiçireklam
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.