HAVADAN 5, KARADAN YÜZLERCE ARAÇLA MÜDAHALE…
Tepebaşı’nda ormanlık alan içerisinde dün saat 11.30’da çıkan yangın, rüzgarın etkisi ve müdahalenin güç olduğu bölgelere sıçraması nedeniyle birkaç saat içerisinde çok büyük bir alana yayıldı. Güney’den ve Türkiye’den gelen yangın söndürme araçlarının yanı sıra karadan da polis, asker, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, itfaiye, Orman Dairesi, belediyeler, muhtarlıklar ve sivil halk, alevlerle mücadele etmeye çalıştı. Türkiye’den gönderilen 3 helikopter, dün gece KKTC’de konuşlandırıldı ve bu sabah çalışmalara devam edecek.
ÜLKEDE SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ…
Büyük çapta hasara yol açan yangına karşı adeta seferberlik ilan edildi. Kalkanlı’da evlerin dibine kadar giren, Kalkanlı Yaşam Evi’nin ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün tahliye edilmesine neden olan yangın, korku ve paniğe yol açtı. Cayır cayır yanan ağaçları görenler, gözyaşlarını tutamadı. Devlet ve hükümet yetkilileri ile siyasi partilerin başkanları da bölgeye giderek, durumu yerinde gördü. Güzelyurt Kaymakamlığı’nda oluşturulan kriz masasında da durum değerlendirmesi ve yapılacak çalışmalar ele alındı. Ülkemizde hazırda bir yangın söndürme helikopteri bulundurulmaması, yine ciğerlerimizin yanmasına neden oldu. Tepebaşı’nda ormanlık alan içerisinde dün saat 11.30’da çıkan yangın, rüzgarın etkisi ve müdahalenin güç olduğu bölgelere sıçraması nedeniyle birkaç saat içerisinde çok büyük bir alana yayıldı.
Kalkanlı’da evlerin dibine kadar giren, Kalkanlı Yaşam Evi’nin ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün tahliye edilmesine neden olan yangına müdahale sabah saatlerine kadar sürdü. Ülkede seferberlik ilan ettiren yangına, karadan ve havadan müdahale edildi. Güney’den ve Türkiye’den gelen yangın söndürme araçlarının yanı sıra karadan da polis, asker, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, itfaiye, Orman Dairesi, belediyeler, muhtarlıklar ve sivil halk, alevlerle mücadele etmeye çalıştı. Cayır cayır yanan ağaçları görenler, gözyaşlarını tutamadı. Devlet ve hükümet yetkilileri ile siyasi partilerin başkanları da bölgeye giderek, durumu yerinde gördü. Güzelyurt Kaymakamlığı’nda oluşturulan kriz masasında da durum değerlendirmesi ve yapılacak çalışmalar ele alındı. Türkiye’den gönderilen 3 helikopter, KKTC’de konuşlandırıldı ve bu sabah çalışmalara devam edecek.
Bu arada, 1995’te Beşparmak Dağları’nda ve 2013’te Yeşilırmak’ta çıkan yangınlarda büyük çapta ormanlık alan kül olmuştu. Tatar: Mücadeleye katkı koyanlara teşekkürler Başbakan Ersin Tatar, Güzelyurt Kaymakamlığı’nda oluşturulan kriz masası toplantısına katıldı. Tatar, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Sağlık Bakanı Ali Pilli, bazı bölge milletvekilleri, Güzelyurt Kaymakamı Savaş Orakçıoğlu, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ve bölge yetkililerinin katıldığı toplantıda, yangının yol açtığı zarar ve gelişmelerle ilgili bilgi alarak değerlendirmelerde bulundu. Tatar, yangın sonrası Güzelyurt Kaymakamlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını ifade eden Tatar, verilen mücadeleye katkı koyanlara teşekkür etti. Tatar, kısım kısım ufak bölgelerde yangınların sürdüğünü belirterek, sabah kadar söndürme ve soğutma çalışmalarının devam edeceğini vurguladı. Özellikle yangının ODTÜ içerisine girmemesi için yoğun bir çaba verildiğine işaret eden Tatar, sabaha kadar yapılacak çalışmaları değerlendirdiklerini ifade etti. Tatar, vatandaşa da çağrıda bulunarak, sıcaklarda yangın çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek herkesten sorumluluk beklediklerini söyledi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ülkede çıkan yangın sebebiyle Başbakan Ersin Tatar’a geçmiş olsun dileğinde bulundu. Oktay, Türkiye’den iki yangın söndürme helikopteriyle çalışmalara destek verileceğini iletti. Oktay, Tatar’a geçmiş olsun dileğinde bulunarak, yangına müdahale çalışmalarına Türkiye’den gönderilen yangın söndürme helikopterleriyle destek verileceğini iletti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bilgilendirildiğini ve süreci takip ettiğini belirten Oktay, Türkiye’nin Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere tüm kuruluşlarıyla KKTC’nin yanında olduğunu vurguladı. Havadan ve karadan müdahale Tepebaşı’nda ormanlık alandaki yangın, saat 11.30’da çıktı. İtfaiyenin müdahalede bulunduğu anda rüzgarın etkisiyle daha geniş alana yayılan yangın, dönümlerce ormanlık alanın yok olmasına neden oldu. Karadan ekiplerin müdahalesinin yetersiz kaldığı yangın söndürme çalışmaları sırasında hükümet yetkilileri, yangın söndürme helikopteri desteği için görüşmeler yaptı. Başbakan Ersin Tatar ile Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la telefonda görüşecek, yardım talebinde bulundu.
Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, İngiliz Üsler’inden yardım istendiğini ancak hava araçlarındaki teknik arızalar nedeniyle yardımcı olamayacaklarının kendilerine bildirildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Tarım Bakanı’yla yapılan değerlendirme sonrasında Güney Kıbrıs’tan da yangın söndürme helikopteri yardımı talep ettiklerini kaydeden Özersay, Türkiye’den 3 helikopter, Güney’den de 2 aracın yangına müdahale için geldiğini açıkladı. Yangın, KKTC itfaiyesine destek olmak maksadıyla Türkiye’den gelen yangın söndürme helikopterleri ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın tüm imkanları da seferber edildi. Polis’ten yardım çağrısı Polis, Kalkanlı-ODTÜ’yü olumsuz etkileyen yangına müdahale için Güzelyurt ve Girne bölgesinde su tankeri bulunan vatandaşlara yardım çağrısı yaptı.
Polis Basın Subaylığı, karadan ve havadan yangın söndürme çalışmaları sürerken, Girne, Güzelyurt ve civar köylerde yaşayan ve su tankeri bulunan vatandaşların, Kalkanlı’daki ODTÜ bölgesine giderek yangın söndürme çabalarına katkıda bulunmalarını istedi. Duyuruda, bunun bir vatandaşlık görevi ve yasal zorunluluk olduğu hatırlatıldı. Kalkanlı Yaşam Evi’ndeki 70 kişi tahliye edildi Kalkanlı Yaşam Evi, yangın nedeniyle tahliye edildi. Tepebaşı’nda meydana gelen yangının ardından Kalkanlı Yaşam Evinde kalan 70 kişinin güvenli bölgeye taşınması gerçekleştirildi. Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, meydana gelen yangının ardından Kalkanlı Yaşam Evi’ne giderek bakımevinde bulunan kişilerin taşınmasında bizzat bulundu. Bakan Pilli, bakımevinde bulunan yaşlılarımızın taşınma aşamasında herhangi bir sıkıntı olmadığını, yaşlılarımızın güvenli bir yerde olması nedeniyle taşınma işleminin gerçekleştirildiğini kaydetti. 40 kişinin Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’ne, 25 kişinin Cengiz Topel Hastanesi’ ne 5 kişinin kendi evlerine yerleştirildiğini, diğer 2 kişinin zaten daha önce Cengiz Topel Hastanesi ‘nde tedavi görmekte olduğunu belirtti.
Pilli, bakımevinde bulunan herkesin şu anda güvende olduğunu, ülkede yaşanan bu yangının ardından yaşanan tahribat nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu binlerce dönüm ormanımızın, telafisi yıllar sürecek bir kayba uğradığını kaydetti. Alevler ODTÜ’ye dayandı ODTÜ, sosyal medyadan Kuzey Kıbrıs kampüsü ile ilgili açıklama yaparak, tahliye işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini açıkladı. ODTÜ’nün resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Kuzey Kıbrıs kampüsündeki tüm lojman ve yurtların ayrıca personelin de güvenli bir şekilde tahliye edildiğini aktardı. Akıncı: Büyük üzüntü duydum Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Tepebaşı’ndaki yangın bölgesine giderek, inceleme yaptı ve yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Akıncı, incelemesinin ardından Çamlıbel’de basına yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ın en güzel orman alanlarından olan bölgede çıkan yangından büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Bölgede yaklaşık 8 ay önce fidan diktiklerini anımsatan Akıncı, yangının büyük çevre tahribatı yaratacağını, adadaki güzelliklerin, Kıbrıs’ın Türkü, Rumu Maroniti ile herkesin olduğunu belirtti. Akıncı, Güney Kıbrıs’tan da yangın söndürme çalışmaları için yardım talep ettiklerini açıkladı.
Akıncı, Dışişleri Bakanlığı girişimi ile İngiliz Yüksek Komiserliği’nden de helikopter talep edildiğini ancak Dışişlerine helikopterin arızalı olduğu bilgisinin verildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, beklenenden çok erken gelen aşırı sıcaklar nedeniyle birkaç gündür çeşitli yerlerde yangınlar çıktığını belirterek, “Bugün (dün) büyük bir yangınla karşı karşıya kaldık. Tepebaşı Kalkanlı arası ve Kormacit yakınında yangınlar çıktı. Tüm ilgili kuruluşlar yangını kontrol altına alıp söndürmek için canla başla çalıştı” dedi.
Akıncı, şöyle dedi: “Arazi koşulları nedeniyle karadan yürütülen söndürme çalışmalarına hava desteği de mutlaka gerekiyordu. O nedenle Türkiye’den talep edilen helikopterlerin yanı sıra hükümetle de anlaşarak Güney Kıbrıs’tan yangını söndürmek için hava desteği destek talebimiz oldu. Cumhurbaşkanlığı olarak gereken irtibatı sağladık”. Uluçay: Hepimize geçmiş olsun Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, yangınlardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “ülkemize ve hepimize geçmiş olsun” dedi.
Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Uluçay, sosyal medya hesabından şunları paylaştı: “Havaların büyük bir hızla değişim göstererek sıcaklığın artması sonucu maalesef üst üste ülkemizden yangın haberleri alıyoruz. Yine birçok bölgede meydana gelen yangınların yanı sıra Tepebaşı, Kormacit ve Kalkanlı bölgemizde yaşanan büyük ölçekli yangınlar hepimizi derinden üzmüştür. Türkiye’den ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminden gelen hava araçlarının müdahalesi ile yangının bir an önce sonlanmasını temenni ediyorum. İtfaiye, Sivil Savunma, Askerlerimiz, Orman Dairesi, Belediyeler, sivil vatandaşlar ve tüm paydaşların gün boyunca ve halen ortaya koydukları çaba takdire değerdir. Covid 19 ile verdiğimiz sıkı mücadelenin devamında yaşadığımız bu olumsuzluklar halkımızı ve hepimizi moralmen de etkilemiştir. Adanın yangına müsait olduğu bu dönemlerde daha dikkatli tedbirli ve hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Ülkemize ve hepimize geçmiş olsun”
. Özersay: Yüreğimizi sızlattı
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, şu açıklamayı yaptı: “Gün geçmiyor bir kriz yaşamayalım. Bugün (dün) çıkan ve hepimizin yüreğini sızlatan yangınlara müdahale etmek üzere Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan istişareler neticesinde Türkiye’den iki yangın helikopteri ülkemize geldi. İngiliz Üsler idaresiyle de temas ettik ancak hava araçlarındaki teknik arızalar nedeniyle yardımcı olamayacaklarını bize bildirdiler. Olay yerinde Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan bakan ve Tarım Bakanımız ile yaptığımız değerlendirme neticesinde Güney Kıbrıs’tan da yangın söndürme helikopter yardımı talep etme seçeceğini değerlendirdik. Sayın Cumhurbaşkanı gerekli teması kurup talepte bulundu, biz de Dışişleri Başkanlığı olarak BM üzerinden Rum tarafıyla gerekli koordinasyonu sağladık ve diyaloğu kurduk. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık yetkililerinin verdiği teknik destekle bilgileri Rum tarafıyla patlaştık ve güneyden gelen iki hava aracı yangına müdahale etti” Rum Hükümet Sözcüsü: Kuzey’e uçak ve helikopter gönderdik Rum Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kusios, Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs’ta çıkan büyük yangının söndürülmesi için yardımda bulunduğunu belirtti. Kusios, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın talebi üzerine yangının söndürülmesi için yardım sağlandığını belirtti. Rum Orman Dairesi’ne ait uçağın öğleden sonra yangının söndürülmesine müdahale etmeye başladığını belirten Kusios, uçağın çalışmalara katılmaya devam ettiğini ifade etti. Kusios, Arama ve Kurtarma Merkezi’ne ait helikopterin de bu amaç için kısa zaman içerisinde müdahalede bulunmasının beklendiğini de söyledi. Kusios ayrıca Rum Yönetimi’nin, talep edilmesi durumunda, 3 yeni itfaiye aracını Kıbrıslı Türklere sağlayacağını ifade etti. Harmancı: 2013’te yangın helikopteri konusunda rapor sunmuştuk Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “2013 yılında kısa dönem (3 ay) Turizm ve Çevre Bakanlığı dönenimde yangın helikopteri konusunda kapsamlı bir çalışma gerçekleştirerek dönemin başbakanına bu raporu sunmuştuk.
Yangın helikopteri günlük kirası 5 veya 6 bin dolar (ihale yapılan döneme ve sürenin uzunluğuna göre değişiyor) ayrıca görev ödenekleri de bu fiyatın dışında idi, ikinci seçenek ise askeri bir helikoptere yapılacak 1 veya 1,5 milyon dolarlık bir ek aparat alımı ve elbette askerin bu doğrultuda 1 helikopterini kullandırması ile bu sorunun giderilebileceği idi. Her iki seçenek de detaylı bir biçimde devlet arşivlerinde yer almıştır. (tahminen tek araştırma da bizim yaptığımız değildir) Üzücü olan bunca yılda bu sorunu giderecek bir plan, proje ve finansmanın bir türlü ortaya konulamadığıdır”.