Hükümetin sermaye yandaşı olduğunu, yaşanan süreçte sermayeden ve zenginden kesinti yapılmadığını vurgulayan Bengihan, yine her zamanki gibi dar gelirlinin ve emekçinin cebine el uzatıldığını kaydetti. Bengihan, emeği ile geçinen ve ekmeğini kazananların karar dışı bırakıldığını söyledi. Eniz ORAKCIOĞLU Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan Yerel İşgücü istihdamının Desteklenmesi (Değişiklik) Tüzüğü resmi gazetede yayınlandı. Tüzükte sadece 2020 Nisan ayı için faaliyetin tamamen durdurulması veya işyerinin faaliyetine ara verilmesi nedeniyle çalışmayan sigortalı çalışanlara bin 500 TL istihdam destek ödemesi yapılacağı belirtiliyor.
Özel Destek Paketi’nin bazı sektörleri kapsamaması birçok kesim tarafından eleştirildi. Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyetlerine devam eden iş yerlerinde çalışanlar tüzüğe göre destek ödeneği alamayacak. Kapsam dışında bırakılan yerler ise bu kararın kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Örneğin, basın, bankalar, sigorta acenteleri, döviz ve muhasebe büroları, tarım ve hayvancılık sektörü, avukatlar, mimar ve mühendisler gibi sektörlerde destek alamayan işletmeler ve çalışanları duruma tepkili. Öte yandan karar ile kapsam dışı bırakılan ve şu günlerde çalışmayı sürdüren sektörler kazançlarının yarıdan fazla düştüğünü belirttiler.
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, alınan kararın UBP-HP hükümetinden beklenen bir karar olduğunu fakat adil olmadığını vurguladı. Bengihan, hükümetin sermaye yandaşı olduğunu, yaşanan süreçte sermayeden ve zenginden kesinti yapılmadığını vurgulayarak, yine her zamanki gibi dar gelirlinin ve emekçinin cebine el uzatıldığını kaydetti. Bengihan: Alınan karar adil değil KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Bakanlar Kurulu’nun aldığı ve resmi gazetede yayınladığı Özel Destek Paketi kararının adil olmadığının altını çizdi. Bengihan, sürecin başında alınan, Bakanlar Kurulu kararlarında bin 500 TL destek verileceği ve 3’üncü dünya ülkelerinden ülkemize çalışmak için gelen kişilerin bu destekten yararlanamayacağını açıklayarak, ırkçılık yaptığını hatırlattı. Bengihan, UBP-HP hükümetinin aldığı karara şaşırmadığını vurgulayarak, bu alınan kararın bu süreçte alınan ilk yanlış karar olmadığının altını çizdi. “Hükümet sermaye yandaşı” Özgür basın, avukatlar, mimar ve mühendisler gibi kendi emeği ile geçinen ve ekmeğini kazananların karar dışı bırakıldığını kaydeden Bengihan, bu kararın UBP-HP hükümetine yakışan bir karar olduğunu belirtti. Bengihan, sosyal devlet anlayışı olan ülkelerde hükümetlerin halk için var olduğunu söyleyerek, hükümetlerin kötü durumda olanların daha da kötü duruma düşmemeleri için çalıştıklarını vurguladı. Bengihan, bizdeki hükümet anlayışının ise tam tersi olduğunu ve kesintinin dar gelirlilerden yapıldığını söyledi.