Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Benan, 15 mikron üstü plastik poşetlerin ve tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasına gidileceğinin 5 ay önce açıklandığını belirterek “Biyologlar Derneği olarak yasanın uygulanmasının ne ertelenmesini ne de iptalini kabul ediyoruz!” dedi.
Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Benan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Ülkemiz birçok konuda sınıfta kaldığı gibi çevre ve halk sağlığı konularında da sınıfta kalırken; haziran ayı başına yürürlüğe girecek olan tüzüklerin 15 mikron üstü plastik poşetlerin ve tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasına gidileceği bundan 5 ay önce açıklandı. 5 ay önce Biyologlar Derneği olarak açıklanan bu radikal değişim karşısında hem heyecan hem de güvensizlik duymuştuk. Hükümet çevre ve halk sağlığı adına gerçekten bu kadar doğru ve yerinde bir karar alıp, acaba bunu uygulanabilecek hale getirebilir miydi? Çünkü bu karar, sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eden plastiği ve kanserojen ve iklim krizi baskısı gibi etkilerini hayatımızdan büyük ölçüde çıkaracak ve belki de şu an ki hükümetin en büyük başarısı olacaktır.
Biyologlar Derneği olarak hiçbir çıkar gözetmeksizin bu karara sahip çıkıp hem hükümeti desteklemek hem de halkın kararı benimsemesi için toplantılar, seminerler, fotoğraf yarışmaları vb. etkinlik düzenlerken; üreticiler ise çıkarları için kapı kapı dolaşıp muhalif partileri, tüketicileri, karar verici mekanizmaları ve halkı “Plastik aslında düşündüğünüz kadar sağlığa zararlı değildir.” ya da “Plastik geri dönüşüm tesisi kurulursa plastiği yasaklamamamıza gerek kalmaz.” gibi gerçeklikten uzak söylemlerde bulunmuştur.
Sermayenin bu uzun süren şiddetli baskısı sonucu savcılık olumlu olan görüşünü negatife döndürerek hükümeti bu kararında geri adım atmaya zorlamaktadır. Ama sermayenin argümanları gerçek dışı söylemler üzerine kurulmuştur. Örneğin, hammaddeyi eritmek için ek süreye ihtiyaç duyduklarını dile getiriyorlar fakat bunun sadece %4 iç piyasada kullanılıyor.
Geri dönüşümü savunuyorlar, fakat geriye baktığınızda 1950 yılından 2017’ye kadar üretilen 9200 milyon ton plastiğin; 900 tonu yakıldı, 2700 tonu hala kullanımda, 5000 tonu ya gömüldü ya da doğaya bırakıldı ve SADECE 600 tonu geri dönüştürüldü. Kimse bunu konuşmuyor fakat plastik poşetler geri dönüşümü sınırlı ve genelde rantabl olmadığı için günün sonunda ya yakılıyor ya da çöp toplama alanlarına boşaltılıp ekosistemlere yayılıyor. Ayrıca geri dönüşümü gerçekleştirilen bir plastik ürünün kalitesi o kadar çok düşüyor ki, sağlığa zararlı mikroplastikleri daha hızlı ve daha çok doğaya salıyor. Ne yazık ki geri dönüşüm sadece bir mitten ibarettir.
Peki ülkemizde dün yapılan plastik haberlerine bakalım… Mesela bir gazetede sermaye ve tüketici ile röportajlar yapılmış ve PLASTİK YARGIDA denmiş. Konu plastik ise ve bir haber yapılacaksa, bu işin uzmanı yok mu diye sorulmaz mı acaba? Belli ki sorulmuyor ve medyanın bir kısmı da yanlı haber yapıp algı yaratmaya çalışıyor. Ne kadar üzücüdür ki, Çevre Koruma Dairesi Müdürü ise haberde çevreyi değil sermayeyi savunuyor.
Bu bağlamda, bugüne kadar gösterdiği kararlı dik duruşu değiştirmesi durumunda Bakanlık halk ve çevre sağlığından vazgeçip sermayeyi tercih etmenin sorumluluğunu taşıyacak ve üstlenecektir. Biyologlar Derneği olarak yasanın uygulanmasının ne ertelenmesini ne de iptalini kabul ediyoruz! Bu konuda geri adım atılması durumunda mücadelemizi eylemsel boyuta taşıyacağımızı belirtmek isterim.”